Czeskie piwa
PIWA Z BECZKI
Naszą dumą są czeskie piwa beczkowe. Dzięki stosowaniu najwyższej jakości składników ( czeski chmiel, unikalna woda) oraz tradycyjnej technologii (czas produkcji min. 4 tygodnie) czeskie piwa uważane są za najlepsze na świecie.
Doskonały produkt wymaga szczególnego traktowania, dlatego w procesie toczenia piwa postępujemy zgodnie z Kodeksem Czeskiego Związku Browarów i Słodowni ( ČSPS ) "Dbałość o piwo w gastronomii" a zwłaszcza:
- Tłoczymy piwo mieszanką gazów N2 i CO2
Azot ze względu na swoje właściwości jest najbardziej odpowiednim gazem do wypychania piwa z beczki. Nie utlenia piwa, nie przesyca, nie powoduje skażeń mikrobiologicznych. - Piwo czepujemy (nalewamy) w klasyczny czeski sposób - na 3 takty
Dzięki takiej metodzie serwowania piwa piana ma gęstość śmietany, jest biała, po napiciu się piwa powinna lepić się do szkła. Przy nalewaniu (czepowaniu) wymagane jest pozostawienie w kuflu odpowiedniego miejsca na pianę, z reguły 3 cm. - Piwo serwujemy w temperaturze 6 – 8°C
Niezbyt niska temperatura serwowania wpływa na podkreślenie specyfiki czeskiego piwa. - Czas ekspozycji piwa – do 3 dni.
W dłuższym czasie może dojść do obniżenia zawartości CO2 w piwie.
Z licznej oferty czeskich piw, wybraliśmy dla Państwa kilka rodzajów piwa beczkowego, z różnych browarów.
