Czeskie piwa

PIWA Z BECZKI

Naszą dumą są czeskie piwa beczkowe. Dzięki stosowaniu najwyższej jakości składników ( czeski chmiel, unikalna woda) oraz tradycyjnej technologii (czas produkcji min. 4 tygodnie) czeskie piwa uważane są za najlepsze na świecie.

Doskonały produkt wymaga szczególnego traktowania, dlatego w procesie toczenia piwa postępujemy zgodnie z Kodeksem Czeskiego Związku Browarów i Słodowni ( ČSPS ) "Dbałość o piwo w gastronomii" a zwłaszcza:

  • - Tłoczymy piwo mieszanką gazów N2 i CO2
  • Azot ze względu na swoje właściwości jest najbardziej odpowiednim gazem do wypychania piwa z beczki. Nie utlenia piwa, nie przesyca, nie powoduje skażeń mikrobiologicznych.
  • - Piwo czepujemy (nalewamy) w klasyczny czeski sposób - na 3 takty
  • Dzięki takiej metodzie serwowania piwa piana ma gęstość śmietany, jest biała, po napiciu się piwa powinna lepić się do szkła. Przy nalewaniu (czepowaniu) wymagane jest pozostawienie w kuflu odpowiedniego miejsca na pianę, z reguły 3 cm.
  • - Piwo serwujemy w temperaturze 6 – 8°C
  • Niezbyt niska temperatura serwowania wpływa na podkreślenie specyfiki czeskiego piwa.
  • - Czas ekspozycji piwa – do 3 dni.
  • W dłuższym czasie może dojść do obniżenia zawartości CO2 w piwie.

Z licznej oferty czeskich piw, wybraliśmy dla Państwa kilka rodzajów piwa beczkowego, z różnych browarów.